15.04
2016

Tarta z żurawiną i jabłkami


I znów kwiecień zaserwował nam chłodniejsze dni? W takie właśnie dni trudniej jest nam się… najeść. Trudniej również odejść od stołu bez deseru, w roli którego w upalne dni świetnie się sprawdza po prostu orzeźwiający napój lub owoce. A że zmienna pogoda serwowana nam właśnie to czas zwiększonej podatności na infekcje, warto problem rozwiązać wykorzystując żurawinę!

O jej dobroczynnych mocach powiedzieliśmy Wam już nieco. Wzmocnienie odporności organizmu, zastrzyk energetyczny i cała masa innych dobroczynnych działań, o których ostatnio pisaliśmy Wam tu: KLIK!

Nie może chyba być lepszego czasu na pochłanianie owocu żurawiny niż ten, gdy zaczynamy odczuwać znużenie zimną porą roku. Nasz organizm trudniej broni się przed infekcjami, a żurawina… owocuje!

Dlaczego tarta jest świetnym wyborem? Bo to jeden z najzdrowszych sposobów na to, by dostarczyć złaknionemu węglowodanów organizmowi czegoś słodkiego.

Dziś polecamy Wam tartę z jabłkami – pyszną i zdrowszą alternatywę dla zwykłej szarlotki.

 

apple-cranberry-tart-ingredients

 

Tarta z jabłkami oraz żurawiną

By ją wykonać, przygotujcie:

Składniki na kruche ciasto:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 170 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 ml zimnej wody,
  • dodatkowo: 1 jajko roztrzepane, 1 łyżka cukru do posypania.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Przesianą mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy do niej zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża siekamy wszystkie składniki tak, by powstała kruszonka.
  • Stopniowo dodajemy wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części: z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawijamy obie części w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej godzinę.
  • Obieramy, kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na mniejsze plasterki. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny – nie powinniśmy wtedy uzyskać efektu brązowienia owocu.
  • Wyjmujemy z lodówki większą część ciasta, wałkujemy je i dokładnie wylepiamy dno formy do tarty (średnica ok. 26 cm).
  • Dno formy wypełnione ciastem nakłuawmy w kilku miejscach widelcem – dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się fałdowało i odkształcało.
  • Wkładamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy je przez około 15 minut.
  • Podpieczone ciasto wypełniamy plasterkami jabłek, żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość posypujemy cukrem i cynamonem.
  • Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. układamy je na owocach tak, by powstała charakterystyczna kratka. Na koniec smarujemy paski z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp łyżką cukru.
  • Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.

Psycholog i dietetyk, która nie znosi być określana „psycholożką” i „dietetyczką”. Przed laty w praktycznym zastosowaniu wiedzy zawodowej upatrzyła sobie receptę na szczęśliwe życie. Teraz już jednak wie, że żadna to recepta, ale poszukiwań nie porzuca. Obecnie zgłębia zastosowanie psychoterapii poznawczo-behawioralnej - znaleźć ją można pod adresem http://www.duszaicialo.eu. Wierzy, że nic nie dzieje się bez powodu, a szukanie pozytywnych aspektów w każdej sytuacji to najlepsza gimnastyka dla umysłu i balsam dla ducha.