12.11
2018

Sposoby na zdrowy obiad w kryzysowych sytuacjach


Listopadowy, lodowaty wiatr wdziera się pod płaszcz każdą szczeliną. Musiałaś zostać trochę dłużej w pracy, a teraz biegniesz do szkoły, żeby zdążyć odebrać dzieci. Wracacie razem do domu zmarznięci i głodni, a Ty właśnie zdajesz sobie sprawę, że nie zrobiłaś wczoraj zakupów i lodówka świeci pustkami…


To był wspaniały wyjazd! Myślami jesteś jeszcze na górskich szlakach, wspominasz widoki i rozmowy przy herbacie w schronisku. Wysiadasz z pociągu z myślą, że wpadniesz jeszcze do sklepu po szybkie zakupy na kolację… ale odbijasz się od zamkniętych drzwi. Przypominasz sobie, że dzisiaj niedziela…

Epidemia grypy od kilku dni przetacza się przez Wasz dom. Chorzy są wszyscy – żona, dzieci i teściowa. W chorobie szczególnie ważne jest dostarczenie zdrowego i smacznego posiłku, a tymczasem kaszel, katar, gorączka i osłabienie skutecznie zniechęcają do spędzania długich godzin na gotowaniu…


Chyba każdy z nas choć raz w życiu znalazł się w identycznej lub podobnej sytuacji. Choć na co dzień staramy się komponować zdrowe i smaczne posiłki, z nieprzetworzonych produktów, świeżych i sezonowych warzyw i owoców, to czasami mierzymy się z sytuacjami, które skutecznie nam to uniemożliwiają. Choroba, zmęczenie, powrót z podróży czy delegacji… Jak radzić sobie w takich okolicznościach, by uniknąć niezdrowego, śmieciowego jedzenia lub fast food’ów? Dzisiaj poznasz sposoby na to, jak zjeść smaczny, pełnowartościowy i zdrowy obiad w kryzysowych sytuacjach.

Menu na kryzysowy dzień

Z całą pewnością masz w swoim repertuarze jedno proste danie, które można przygotować w 10 minut. U nas taką rolę pełni spaghetti Napoli, do przygotowania którego wystarczy paczka makaronu i dobrej jakości przecier pomidorowy, garść przypraw i trochę oliwy. Co prawda jedzenie spaghetti Napoli przez 5 dni w tygodniu nie jest najbardziej rozważnym wyborem dietetycznym, ale wciąż lepszym niż ociekające tłuszczem frytki w barze szybkiej obsługi.

Przygotuj zapasy

Dobrze wyposażona domowa spiżarnia może być znakomitym kołem ratunkowym w kryzysowych sytuacjach. Wykorzystaj wolne popołudnie na przygotowanie kilku porcji dania, które możesz umieścić w słoikach i zapasteryzować. Świetnie sprawdzą się w tej roli pożywne zupy czy warzywne gulasze. A jeśli masz odrobinę miejsca w zamrażarce, dobrym pomysłem będzie przygotowanie warzywnych kotletów, które w ciągu kilku minut pomogą Ci stworzyć smaczny i zdrowy obiad.

Warto mieć też w spiżarni półprodukty o dobrym składzie, dzięki którym w kilka chwil wyczarujemy pożywne danie. Świetną i uniwersalną bazą jest ciecierzyca, która może posłużyć jako podstawa szybkiej pasty do kanapek, warzywnych kotlecików z kaszą jaglaną i cukinią czy gulaszu z dynią.

jamar_ulica

Wykorzystaj resztki

Jeszcze lepszym sposobem na uzupełnienie zapasów „na czarną godzinę” będzie wykorzystanie nadmiaru ugotowanej przez nas żywności. Ugotowaliśmy za dużą porcję? Zaproszeni przez nas goście mieli mniejszy apetyt niż się spodziewaliśmy? To wspaniale się składa! Uratujemy nadmiarową żywność przed wyrzuceniem, a jednocześnie zyskamy pełnowartościowy posiłek, po który sięgniemy gdy zabraknie nam czasu na gotowanie.

Kotlety z warzyw z rosołu

Godne zaufania dania gotowe

Na rynku dostępne są również dania gotowe, których dobry skład i smak prawdziwego, domowego obiadu, zadowoli nawet te bardziej wybredne podniebienia. Kupując takie produkty należy zwrócić uwagę, by nie zawierały zbędnych dodatków takich jak cukier, konserwanty, sztuczne barwniki czy aromaty. Weryfikację pod tym kątem z pewnością pozytywnie zaliczają produkty marki Jamar, w ofercie której znajdziemy godne polecenia zupy, przeciery czy dodatki obiadowe. Oprócz sprawdzonego, bezpiecznego składu mamy też pewność, że obiad będzie smakował „jak u mamy”.


Życie przynosi nam niespodzianki każdego dnia. Niezależnie od tego, czy dopadnie nas sesja egzaminacyjna na studiach, nadgodziny w pracy czy niespodziewani goście, warto dostarczać sobie i najbliższym najbardziej wartościowych posiłków. Choć fast food’y czy nafaszerowane konserwantami zupy w proszku mogą roztaczać przed nami wizję szybkiego posiłku, to zawsze warto pamiętać o jednym – jesteśmy tym co jemy.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Jamar.